Lägga om sår i akut skede

Lägga om sår i akut skede

Det finns ett ordspråk som lyder “små sår och goda vänner ska man vara rädd om”. Det stämmer ganska bra det. Små sår kan nämligen ställa till det ganska rejält. Även de större såren kan såklart vara allvarliga och det är främst dem man bör rikta in sig på när situationen är riktigt akut.

Stora sår

Ett stort sår som blöder mycket bör genast läggas om med hårt tryck så att blödningen minskar. Man kan antingen trycka kompresser, en strumpa eller liknande hårt mot såret, eller binda om såret med till exempel en halsduk.

Främmande föremål som sitter fast

Om man kommer till en olycksplats och ser att ett stort främmande föremål sitter fast i en person gör man klokast i att låta det sitta kvar. Det kan vara så att föremålet stoppar en stor blödning. Ofta krävs det kirurgi och operation för att kunna stoppa de här kraftigare blödningarna. Om det blöder runt föremålet kan man försiktigt trycka runt omkring det. Man bör dock se till att föremålet inte flyttas.

Brännskador

Vid en brännskada är det bra att spola det brända området med ljummet vatten. Man kan också hålla en bränd hand sänkt i vatten om det finns möjlighet. Om det går lätt är det bra att försöka ta bort plast, tyg eller annat från såret. Man bör dock inte slita eftersom att det kan orsaka stora sår. Man bör inte lägga om brännskadan, utan det är bra att överlåta till sjukdomspersonal. Brännskador kan lätt bli infekterade och det kan vara så att bränd hud med mera behövet tas bort innan såret kan läggas om på ett säkert sätt.

dante