Behandling vid kronisk smärta

Behandling vid kronisk smärta

De flesta vet hur ont det gör att få en sticka, att vricka foten eller liknande. Men tänk att leva med smärta året runt, dygnet runt, med vetskap om att man aldrig kommer att bli av med den. En liten tröst i det hela är dock att det i dag finns flera olika sorters värktabletter samt annan behandling man kan få för att minska smärtan.

[IMAGE=dUmw7dcFeA4B.jpg]

Olika former av kronisk smärta

[IMAGE=eQHAsacEZj4t.jpg]

Det finns flera olika sorters smärta som är av kronisk art. Det betyder helt enkelt att smärtan sitter kvar. Den kommer aldrig helt och hållet att gå över. Man kan minska smärtan på olika sätt och den kan komma i skov. Beroende på hur och var smärtan sitter kan den bero på olika saker. Har man till exempel ont i ett knä kan det vara bra att läsa mer om sjukdomen artros och har man ont i nacken kan smärtan komma från hoptryckta kotor eller liknande. Att diagnostisera sig själv är dock inte speciellt bra. Om man har ont någonstans och det inte ger med sig efter ett tag kan det vara dags att besöka sin läkare för att få lite hjälp. Just när det gället kroniska smärtor är det inte heller speciellt vanligt att det räcker med vanliga receptfria värktabletter för att få ner smärtan.

Smärtstillande

För att minska ner sin smärta kan man behöva ta lite smärtstillande. Det finns många olika preparat och de har också olika verksamma ämnen. En del av dem kan ge påverkan på levern, andra kan ge en lite ökad blödningsfrekvens. Vilka preparat man bör ta kan variera beroende på vilka andra sjukdomar man har, samt på vilka mediciner man tar i övrigt. Några av preparaten säljs också i receptfritt format och även de kan vara farliga om man tar en för hög dos eller om man kombinerar dem på fel sätt.

Andra metoder för att bli av med smärta

Det finns också andra metoder som kan användas för att lindra smärta. Många som har kroniska smärtor utövar yoga, meditation eller andra former av avslappning för att minska ner sin smärta. Det finns inte några egentliga bevis på att de här sakerna tar bort smärta men om man som person tycker att det underlättar är det inte fel att fortsätta med den aktivitet man håller på med.

Att leva med smärta

Att leva med smärta är inte alltid enkelt. Även den vanligaste sak kan bli svår att utföra om man har ont. Det kanske inte är så enkelt att gå ut och gå, bära kassar från affären och liknande. Om smärtan håller sig på en låg nivå kan man antagligen leva sitt liv som vanligt, och kanske kan man vara helt smärtfri om man tar lite värkmedicin.

dante