Skador på nacken

Skador på nacken

När man ramlar av en häst kan man relativt enkelt göra sig illa. Om man landar fel är det extremt lätt att skada nacken på olika sätt. Men hur kan man undvika skador och hur åtgärdas skadorna?

Undvika nackskador vid en avramling

Det finns inte någon direkt garanti för att man ska undvika skador på nacken när man ramlar av en häst. Det kan dock vara bra att gå en kurs i fallteknik. Inom ju jutsu och andra kampsporter lär man ofta ut just fallteknik och då brukar även ryttare vara välkomna. Falltekniken går till stor del ut på att man ska rulla ihop sig och göra sig liten, samtidigt som man slappnar av i kroppen. Många sträcker ut sig och tar emot sig med händerna men det gör också att man kan skada sig lättare.

Mindre allvarliga skador

Ibland kan man efter ett fall känna av svaga smärtor i nacken. Det kan sitta i någon dag. Ofta är det ingen fara. Det handlar helt enkelt om att man har sträckt muskler och leder. Om man har mycket ont eller om smärtan inte ger med sig kan det vara klokt att kontakta läkare. Man kan faktiskt drabbas av en så kallad whiplashskada om man ramlar av. Den går att behandla men det gäller att man tar tag i det i tid. Det kan också vara så att man har sträck någon muskel. Då kan smärtan sitta i ett tag men det är bra att kolla upp om så verkligen är fallet.

När skadorna ger större påverkan

Ibland kan det vara som så att skadorna på nacken ger en större påverkan. De kan till exempel göra så att man får ont ofta, eller så kan man rent av bli förlamad i hela eller delar av kroppen. Det gäller att ta nackskador på stort allvar.

Stabilisera nacken vid en olycka

Om en person har ramlat av en häst eller blivit klämd och inte är helt okej kan det vara bra att stabilisera nacken. Det finns speciella kragar som stabiliserar och det går också bra att hålla omkring nacken med händerna. Det viktiga är att hålla huvudet så stilla som möjligt. Man ber också den skadade att hålla huvudet så stilla som möjligt om denne är vid medvetande.

Behandling av en nackskada

Det finns flera olika sätt att behandla en nackskada på. Ibland är smärtan övergående, ibland kan man behöva ta smärtstillande. Några få gånger kan man också få olika varaktiga tillstånd i nacken. Då kan det vara så att man behöver sjukgymnastik, akupunktur eller liknande. Man kan också rent av behöva opereras. En operation i nacken är dock riskfylld. Den kan göra att man blir fysiskt handikappad för resten av livet.

dante