Komma tillbaka upp på hästryggen

Komma tillbaka upp på hästryggen

Att ramla av en häst kan vara en skrämmande upplevelse. Ibland slår man sig inte alls men bara känslan av att ramla av kan vara så pass jobbig att man inte vill fortsätta rida. Det kan till och med räcka att man ser någon falla av en häst för att man ska inse att man inte vill fortsätta med sporten. I de allra flesta fall kan man dock bli av med sin rädsla.

Upp igen direkt efter fallet

När man har ramlat av en häst kan det ofta vara så att man inte har skadat sig. Då kan det vara bra att ta sig upp på hästen så snart som möjligt igen. Man behöver inte rida länge om man inte vill, bara man skrittar runt en stund. Om man har skadat sig bör man dock inte sitta upp igen. När man tillfrisknar från sin skada kan det vara klokt att besöka stallet igen och hälsa på hästarna. Det går att komma tillbaka även om det känns obehagligt.

Vägen tillbaka

Inom ridsport finns det möjlighet att komma tillbaka och träna samt tävla även om man har varit med om allvarliga olyckor. Det krävs att man kämpar en hel del och det kan krävas både blod, svett och tårar. Om man är rädd kan det vara klokt att börja på en ridskola igen. Där kan man förklara för ridläraren att man är rädd. Det finns ofta riktigt snälla och försiktiga hästar man kan börja med att sköta om. Sedan handlar det om att gå långsamt framåt, steg för steg. När man ska ga sig upp på hästryggen igen kan man börja med att bara sitta en stund på hästen och sedan hoppa av. När det känns bra kan man skritta ett par steg. Om det börjar kännas otäckt tar man ett steg tillbaka igen. Det är viktigt att hästen inte känner av att man är rädd. Då kan den börja utmana ryttaren och hitta på bus. Det kan vara klokt att ha en eller flera ledare med sig som håller i hästen. Då behöver man inte tänka på tyglar och annat. Då kan man bara njuta av ridturen. Om man har tävlat i hoppning, dressyr eller någon annan gren kan det ta ett tag innan man kommer tillbaka. Man kan inte börja med att hoppa höga hinder utan det handlar om att lägga bommar på marken och sedan höja dem allt eftersom.

dante