Huvudvärk och andra krämpor

Huvudvärk och andra krämpor

Oavsett vad man gör i vardagen kan det hända att man drabbas av olika krämpor. Det kan ske både när man är ung och när man är äldre. Men vilka vanligt krämpor finns det och vad kan man göra åt dem?

Huvudvärk och migrän

De allra flesta har nog haft huvudvärk någon gång. En lite allvarligare form av huvudvärk är migrän som dessutom kan göra att den drabbade mår illa, får yrsel med mera. Om man har migrän kan man ofta känna igen en del symtom innan huvudvärken kommer. Då kan man ta speciella migräntabletter. Vanlig huvudvärk försvinner ofta med hjälp av vanliga värktabletter och genom att man vilar ett tag.

Tandvärk

Man kan också uppleva tandvärk då och då. Ofta beror det på att man har ett hål i någon tand, eller på att en tand spruckit. När mat och annat kommer i kontakt med tandens nerv gör det ont eller ilar. Om man har tandvärk kan den minska i styrka genom att man tar en värktablett men ofta kommer värken tillbaka igen och då är det klokt att besöka en tandläkare och laga eller dra ut tanden.

Magont

Då och då kan man få ont i magen. Ofta beror det på att man ätit något dåligt och då kan det vara bra att kontakta livsmedelsverket för att se om några anmälningar eller liknande finns om fler har drabbats. Om smärtorna inte går över eller blir värre kan det vara smart att kontakta sjukvården. Det kan då vara tal om en blindtarmsinflammation eller liknande. Magont som man inte själv kan finna någon källa till bör alltid kollas upp så att det inte finns någon bakomliggande orsak till varför man har ont. Undersökningarna går ofta ut på att läkaren känner på magen och tar blodprov innan andra metoder tas till.

dante