Sjukgymnastik

Sjukgymnastik

Om man har ramlat av och fått en skada, eller om man har en skada från något annat kan sjukgymnastik vara ett bra alternativ. Det handlar en hel del om att man lär musklerna att arbeta igen på det sätt som de varit vana vid tidigare. När man börjar med sjukgymnastik kan man ofta känna sig trött och ibland lite öm i musklerna. Det beror helt enkelt på att de inte har blivit använda på länge. Men kan ridning egentligen fungera som sjukgymnastik?

Bra rehabilitering

Om man behöver sjukgymnastik eller rehab efter en ridolycka kan ridsporten faktiskt vara en riktigt bra lösning. För det första kan man bli av med eventuella rädslor för hästarna. Ridning är också en sport som tränar väldigt många delar av kroppen. Man får också bättre balans. Att rida på islandshästar har visat sig vara mycket bra för personer med ont i ryggen eller i de olika musklerna. Det är islandshästens gång som gör rasen extra lämplig. Gångarten tölt är nämligen mycket mjuk och trevlig att rida i. Det är nästan som att sitta i en gungstol. Det mjukar upp och frigör olika spänningar som kan göra ont.

Annan sjukgymnastik

Efter en ridolycka kan man dock behöva göra lite annan gymnastik som inte är så lämplig att göra på hästryggen. Ibland kan det till exempel vara bättre att simma eller göra olika rörelser i vatten. På så sätt får man ett milt motstånd och man kan träna på ett annat sätt än i bara luft. Om man har svårt för att lyfta armar eller ben blir det också lite lättare i vattnet. Dessutom upplever man inte lika tydligt att man blir svettig.

Det kan också vara så att man behöver träna upp rörlighet innan man kan ta sig upp på en häst igen. Även det kan man lära sig på sjukgymnastiken. Där finns flera typer av redskap som kan användas för träning av balans, styrka och smidighet. Det är viktigt att tänka på att man inte går för fort framåt. Att komma tillbaka snabbt är inte alltid bra. Det kan hända att kroppen inte har läkt helt och då kan man resultera i att skadorna kommer tillbaka eller kanske rent av blir än värre. Ett fullt tillfrisknande är alltid att eftersträva.

dante