Insektsbett eller stick

Insektsbett eller stick

Under våren och sommaren är det mycket vanligt att man får olika typer av insektsbett eller stick. Men vad kan man egentligen göra åt dem och går det att förebygga?

Getingstick

Varje år drabbas flera hundra personer av getingstick. Läget kan bli mer eller mindre allvarligt beroende på hur känslig man är för getingar. När getingen sticker sprutar den in ett gift i människans blod och det är giftet som gör ont. Varje år får Giftinformationscentralen samtal från personer som har drabbats och är oroliga för att de visar tecken på allergi. Om man har fått ett getingstick är det bra att ta det lugnt. Ofta kommer allergiska symtom snabbt och om man inte känt av något efter ett par timmar kan man känna sig lugn.

Fästingbett

Vid ett fästingbett kan man ofta uppleva klåda. Fästingen sitter fast i mitten av bettet och sitter där tills dess att den har ätit sig mätt. När man ska ta bort fästingen är det klokt att ta tag i den med en pincett, alternativt mellan tumme och pekfinger. Man bör sedan dra fästingen rakt ut. Om huvudet blir kvar kan man ofta skrapa bort det med nageln. I de fall det inte går orsakar det ofta inte några problem.

dante