Bygg smart för att förhindra olyckor

Bygg smart för att förhindra olyckor

Att bygga är roligt, men också något som kan leda till besök hos sjukvården om man inte är försiktigt. Vanliga tillbud som sker vid byggen är till exempel fallolyckor samt stick- och skärskador. Planerar du ett bygge hemma? Då kan du lära dig hur du undviker de vanligaste fällorna här.

För att bygga säkert bör du hitta en bra leverantör av material. Hos Byggmax hittar du det mesta som du kan behöva. De har säkerhetsutrustning som till exempel andningsmasker, men även riktigt bra material. Det finns också möjlighet att få hjälp med de hantverkstjänster som man inte riktigt känner att man mäktar med själv.

Undvik fallolyckor

Kanske är det dags för takbyte eller reparation av skorsten? Det innebär att du kommer att befinna dig på hög höjd, något som gör att du kan skadas svårt om du skulle ramla ned. Se därför till att ha stadiga stegar och byggnadsställningar. Det kan också vara bra att komplettera med en säkerhetssele som är fäst i någon stadig punkt på taket. Den kan vara en riktig livräddare om olyckan skulle vara framme.

Hantera verktyg med varsamhet

Visst är verktyg som till exempel spikpistoler och cirkelsågar bra och praktiska. Det gäller bara att hantera dem varsamt. Arbeta aldrig med eldrivna verktyg när du börjar känna dig trött och sliten. Det räcker med att du inte riktigt tänker till en enda gång för att du ska råka skada dig. Se också till att alla verktyg har säkerhetsspärrar, det vill säga att de stängs av om du skulle råka tappa greppet om dem. Använd alltid handskar och skyddsglasögon när du sågar i olika material. Skyddsglasögon gör att metall- eller träflisor inte kan åka in i ögat och skada hornhinnan. Ett par bra skyddshandskar skyddar din hud från riv- och skärsår.

Ta hand om dina lungor

I ett byggnadsprojekt ingår ofta många dammiga arbeten, till exempel slipning av en bredspacklad vägg. När du utför sådana arbeten ska du alltid se till att ha ett andningsskydd med rätt sorts säkerhetsgrad på filtret. Berätta vad du ska utföra för arbete så hjälper personalen på byggvaruhuset dig att välja rätt mask om du är osäker. Med en andningsmask skyddar du dina luftvägar och riskerar inte att dra ned farligt material i lungorna.

dante