Egenvård vid förkylning

Egenvård vid förkylning

Då och då kan man råka ut för riktigt tuffa förkylningar. Ofta kan man klara sig riktigt bra med lite egenvård och vila. Men vad kan man göra åt förkylningen och när bör man söka hjälp?

Täppt näsa

Förkylningar är ofta synonyma med täppt näsa. I många fall kan avsvällande nässpray från apoteket fungera tillfredsställande. Den bör dock inte tas allt för många gånger per dag. Om man är täppt mellan det kan man ta till ett par andra metoder. Man kan till exempel använda vanligt hushållssalt och koka en saltlösning som näsan sedan sköljs med när den svalnat. Man kan också göra ett ångbad och hålla ansiktet över det en stund. Det renar relativt bra. Om man är extra täppt på natten kan det vara klokt att man höjer sängens huvudända något.

Ont i halsen

När man blir förkyld kan man också få rejält ont i halsen. Halstabletter lenar ofta en stund. I de fall man äter för mycket halstabletter kan man få besvär från magen och det är sällan positivt. Då kan det vara bra att ta till lite huskurer för att lindra halsontet. Man kan till exempel ta en sked honung och antingen äta direkt från skeden, eller lösa upp den i lite te. Varm dryck är i regel alltid trevligt att dricka för att lindra ond hals och hosta. Man kan också uppleva lindring genom att äta glass. Om man har slemhosta är isglas dock att föredra. Glass som innehåller mjölk kan ge mer slem.

Vila

Det allra viktigaste att göra när man inte känner sig helt kry är att vila. Kroppen mår ofta långt mycket bättre. En lätt promenad eller lite frisk luft kan dock göra gott. Den fysiska ansträngningen ska dock inte vara kraftig. Enligt Fyss kan det rent av vara skadligt att träna med en förkylning i kroppen.

dante