Har du hudproblem?

Har du hudproblem?

Har du hudproblem? Det kanske inte är någon tröst men du är inte ensam. Tiotusentals svenskar lider av rosacea eller acne, även i vuxen ålder. Den vanligaste hudåkomman är acne vulgaris och vilka besvär man får är beroende på vilken form av acne man drabbas av. Acne vulgaris är den vanligaste formen med inflammationer och utslag. Utöver acne vulgaris finns fyra sorter till där acne conglobata är den allvarligaste formen, ofta med utslag över hela kroppen och med ärrbildning.

Myter och starka produkter i ansiktet

Det finns en missuppfattning om att acne beror på att man inte sköter sin hud ordentligt vilket inte stämmer, däremot kan användning av starka sminkprodukter i ansiktet eller starkt parfymerade krämer förvärra besvären genom att inflammationerna blir värre. Med Bareminerals kan du fortsätta med din sminkrutin utan att oroa dig för att din acne ska förvärras.

Det finns hjälp att få

Det finns behandlingsalternativ mot acne, både receptfria krämer och receptbelagda mediciner. På apoteket kan du hitta apotekets eget märke ACO som hjälper till vid lättare besvär av finnar. Om dina besvär är större än någon enstaka finne så ta kontakt med din vårdcentral. Din läkare kan skriva ut krämer med A-syra i som hjälper till att hålla huden i schack eller så kan du få antibiotika utskrivet såsom preparat som innehåller tetracyklin. Behandlingstiden brukar pågå i några månader med förhoppning om att ge bästa resultat men om inte det hjälper finns Roaccutan, vilket dock ska tas med försiktighet och i samråd med läkare. Du kan även be om att få komma till en hudläkare för bästa hjälp.

Ärrbildning, laser och andra behandlingar

Om problemen är stora och ärrbildning uppstått så kan det vara väldigt besvärande om ärren är väl synliga och påverkar självförtroendet. Även där finns det hjälp att få, om än kostsamt. De flesta skönhetskliniker erbjuder laserbehandling och andra behandlingar för att reducera ärr. Om du verkligen lider av dina ärr kan det här vara ett alternativ, viktigt är dock att man först kommer till bukt med de underliggande problemen och får medicinsk behandling.

dante