När en person har ramlat av

När en person har ramlat av

Det kan se riktigt otäckt ut när någon ramlar av en häst. Farten är ofta hög, hästen kan vara stor och landningen kan vara tuff. Men många gånger kan det faktiskt se allvarligare ut än vad det egentligen är. En person som ramlar av kan ibland tappa luften av nedslaget. Det brukar dock inte ta många sekunder innan personen kommer tillbaka igen och börjar andas. Men vad bör man tänka på när en person ramlar av hästen?

Tänk på nackskador

Om en person har ramlat av och inte reser sig direkt kan det vara klokt att tänka på att man inte förflyttar denne direkt. Det finns nämligen en risk att ryttaren har drabbats av skador i nacke eller rygg.

Ta hand om hästen

En häst som springer runt lös kan både skada sig själv och andra. Det gäller att man ser till att någon kan fånga in den. Om en ambulans kommer med blåljus och sirener kan hästen lätt bli skrämd och då orsakar den än mer skada. Det är bra att se till att den person som fångar in hästen är van vid hästar och kan hantera den.

Ta det lugnt

Det kanske allra viktigaste att tänka på är att ta det lugnt. Att stressa upp sig och vara orolig blir inget bättre av, snarare tvärt om. Genom att tänka efter och handla efter sina kunskaper kan man för det första lugna ner den skadade personen, men också hantera eventuella skador på ett bra sätt.

dante